Ioga per a afectats/des per Fibromialgia o Fatiga Crònica

punts tendres/tender points

Les classes poden ser individuals o col.lectives, i combinen tècniques de Ioga i Educació Somàtica adaptades a persones que pateixen dolors crònics.

Les sessions consisteixen en moviments suaus per desfer tensionsestirar la musculatura augmentar la mobilitat articular, combinats amb tècniques de relaxació meditació, tenint clar que aquestes últimes son fonamentals en casos de dolors crònics per la relació directa entre estrès mental i dolor físic.

Cada alumne sota la supervisió de la instructora té la possibilitat d’adaptar els moviments a les seves limitacions i necessitats.

En aquestes classes, donem prioritat a les postures reconstituents que són postures suaus i còmodes que requereixen el mínim d’esforç físic sense deixar d’obtenir els efectes beneficiosos del ioga.

Comptem amb la col.laboració de la psicòloga Elisa Vela que farà una entrevista individual amb cada alumne/a, i el seguiment del grup.

.

Material opcional de suport per adaptar les postures:

  • mantes

  • blocs

  • cinturons

  • bandes elàstiques

  • pilotes de diferentes mides

  • bastons de fusta o bambú

  • cadires

  • coixins

Per què el Ioga pot ajudar en el tractament de la Fibromiàlgia?

El Ioga és un sistema filosòfic-pràctic amb metodologies per la unificació dels diferents elements del psiquisme humà a través de les diferents postures físiques (asanas), exercicis de control de la respiració (pranayamas) i pràctiques de meditació. Els seus efectes fisiològics són varis, dels que podem destacar: reducció de la pressió arterial; augment de la flexibilitat muscular i de la resistència respiratoria; equilibri hormonal i reducció de l’estrès. Treballa en tots els aspectes de la persona: físic, vital, mental, emocional, psíquic i esperitual. A un nivell més pràctic el ioga és una forma d’equilibrar i harmonitzar el cos, la ment i les emocions.

Tenint en compte que els quadres de dolor crònic són freqüentment acompanyats de son no reparadora, emocions negatives com ara estats d’ansiedad i depressió, podem entendre els resultats beneficiosos daquesta tècnica en el tractament de dolors crónics i fibromiàlgia. Els beneficis no es limiten a la analgesia – durant la pràctica i a llarg termini – sino també contribueixen al desenvolupament de l’auto-consciència, el que redueix els nivells d’ansietat i depressió, i influència en els components emocionals del dolor.

ciclo de la fibromialgia

El potencial d’analgesia de las pràctiques de ioga en quadres de dolors músculo esquelètics crónics ha sigut evidenciat en varis estudis ja que el dolor es una experiencia sensorial i emocional complexa. En aquesta línea, la ciencia iòguica accepta que “cada bloqueig mental té un bloqueig físic, muscular corresponent i vice-versa” i creu en el treball físic conscient com a un camí per a la integració cos-ment-emoció. A més, els moments de relaxació inicials i finals de cada sessió són de suma importancia perquè presenten gran potencial d’analgesia i poden ajudar els pacients a manejar aspectes afectius i emocionals del dolor.

Segons la filosofia iòguica, com també la psicologia moderna, podem nombrar 3 tipus básics de tensió: 1) tensions musculars; 2) tensions emocionals; 3) tensions mentals.

A través de la pràctica sistemàtica de postures, tècniques de respiració, relaxació i meditació, aquestes tensions poden ser progressivament alliberades. A més, la completa relaxació sistemàtica d’una sessió de relaxació guiada produeix el mateix efecte que hores de son sense consciència. Aquest factor contribueix molt positivament en els casos de fatiga crònica comunment associats a la fibromialgia.

.

Més enllà de la malaltia

Creiem que un tractament efectiu de Fibromialgia o Síndrome de Fatiga Crònica exigeix individualització del tractament i molt possiblement una integració de diferents eines per obtenir una millora del símptomes. Però es pot anar més enllà de tractar els símptomes i crear espai per a la reflexió sobre els factors desencadenants de les crisis i sobre la responsabilitat d’un mateix sobre la seva salut. Podem aprendre a adoptar conductes físiques i psico-emocionals que ens ajudin a mantenir-nos sans i a millorar la nostra qualitat de vida. El Ioga ens pot ajudar al llarg d’aquest camí – un camí cap a l’equilibri i l’autonomia.

Anuncios