Les classes poden ser individuals o col.lectives, i combinen tècniques de Ioga i Educació Somàtica adaptades a persones que pateixen dolors crònics.

Les sessions consisteixen en moviments suaus per desfer tensionsestirar la musculatura augmentar la mobilitat articular, combinats amb tècniques de relaxació meditació Mindfulness, tenint clar que aquestes últimes son fonamentals en casos de dolors crònics per la relació directa entre estrès mental i dolor físic.

Cada alumne sota la supervisió de la instructora té la possibilitat d’adaptar els moviments a les seves limitacions i necessitats.

En aquestes classes, donem prioritat a les postures reconstituents que són postures suaus i còmodes que requereixen el mínim d’esforç físic sense deixar d’obtenir els efectes beneficiosos del ioga.

Comptem amb la col.laboració de la psicòloga Elisa Vela que farà  el seguiment del grup de forma individual i/o grupal.

Material opcional de suport per adaptar les postures:

  • mantes
  • blocs
  • cinturons
  • bandes elàstiques
  • pilotes de diferents mides
  • bastons de fusta o bambú
  • cadires
  • coixins

Per què el Ioga pot ajudar en el tractament de la Fibromiàlgia?

El Ioga és un sistema filosòfic-pràctic amb metodologies per la unificació dels diferents elements del psiquisme humà a través de les diferents postures físiques (asanas), exercicis de control de la respiració (pranayamas) i pràctiques de meditació. Els seus efectes fisiològics són varis, dels que podem destacar: reducció de la pressió arterial; augment de la flexibilitat muscular i de la resistència respiratoria; equilibri hormonal i reducció de l’estrès. Treballa en tots els aspectes de la persona: físic, vital, mental, emocional, psíquic i espiritual. A un nivell més pràctic el ioga és una forma d’equilibrar i harmonitzar el cos, la ment i les emocions.

Tenint en compte que els quadres de dolor crònic són freqüentment acompanyats de son no reparadora, emocions negatives com ara estats d’ansietat i depressió, podem entendre els resultats beneficiosos d’aquesta tècnica en el tractament de dolors crònics i fibromiàlgia. Els beneficis no es limiten a la analgèsia – durant la pràctica i a llarg termini – sinó també contribueixen al desenvolupament de l’auto-consciència, el que redueix els nivells d’ansietat i depressió, i influència en els components emocionals del dolor.

El potencial d’analgèsia de las pràctiques de ioga en quadres de dolors múscul-esquelètics crònics ha sigut evidenciat en varis estudis ja que el dolor es una experiència sensorial i emocional complexa. En aquesta línia, la filosofia iòguica accepta que “cada bloqueig mental té un bloqueig físic, muscular corresponent i vice-versa” i creu en el treball físic conscient com a un camí per a la integració cos-ment-emoció. A més, els moments de relaxació inicials i finals de cada sessió són de suma importància perquè presenten gran potencial d’analgèsia i poden ajudar els pacients a manejar aspectes afectius i emocionals del dolor.

Segons la filosofia iòguica, com també la psicologia moderna, podem nombrar 3 tipus bàsics de tensió: 1) tensions musculars; 2) tensions emocionals; 3) tensions mentals.

A través de la pràctica sistemàtica de postures, tècniques de respiració, relaxació i meditació, aquestes tensions poden ser progressivament alliberades. A més, la completa relaxació sistemàtica d’una sessió de relaxació guiada produeix el mateix efecte que hores de son sense consciència. Aquest factor contribueix molt positivament en els casos de fatiga crònica comunment associats a la fibromiàlgia.

 

Més enllà de la malaltia

Creiem que un tractament efectiu de Fibromiàlgia o Síndrome de Fatiga Crònica exigeix individualització del tractament i molt possiblement una integració de diferents eines per obtenir una millora del símptomes. Però es pot anar més enllà de tractar els símptomes i crear espai per a la reflexió sobre els factors desencadenants de les crisis i sobre la responsabilitat d’un mateix sobre la seva salut. Podem aprendre a adoptar conductes físiques i psico-emocionals que ens ajudin a mantenir-nos sans i a millorar la nostra qualitat de vida. El Ioga ens pot ajudar al llarg d’aquest camí – un camí cap a l’equilibri i l’autonomia.

 

Enfoc Multidisciplinar

L’acompanyament terapèutic per a persones afectades per fibromialgia i dolor crònic promou l’autoconeixement i la responsabilització amb la pròpia vida. Aquest coneixement d’un mateix/a permet generar estratègies de cara a la millora de la qualitat de vida; poder identificar quins factors agreguen les crisis i quins poden evitar o disminuir l’afecte d’aquestes.

L’acompanyament terapèutic grupal aporta l’experiència concreta de cadascú i a la vegada allò que compartim   amb l’altre/es. El grup aporta reconeixement, vincles de suport i ampliar les perspectives des d’on mirar-se per tal de revisar en l’experiència personal les actituds emocionals front el que passa, i potenciar aquelles perspectives que ens ajudin a viure amb major benestar.  En aquest recorregut cap a viure’s amb major plenitud buscarem els camins més senzills de cura cap a un mateix/a, i sempre que sigui possible, buscarem camins plaents i agradables.

 

Informació pràctica:

El grup és reduït.  Per reservar plaça, posa’t en contacte amb nosaltres.

Portar roba còmoda, mitjons, una manta petita o un xal, llibreta i bolígraf per a apunts personals.

 

Preguntes freqüents:

  • Aquestes classes són compatibles amb el tractament farmacològic convencional?

Sí. No cal que deixis la medicació que estiguis prenent i estarem encantades de posar-nos en contacte amb el teu metge de capçalera si fos necessari.

  • Totes les postures de ioga són difícils i complicades?

No. En aquestes classes totes les postures estàn pensades i adaptades perquè les puguem fer sense dolor.

  • No puc seure al terra o estirar-me, puc venir?

Sí. Podem adaptar totes les postures en una cadira, coixins i mantes.

  • Teniu un grup regular?

Sí.  Tenim tallers mensuals i  classes setmanals d’una hora de duració.  Consulta els horaris.

 

OFRECEMOS DESCUENTOS Y BECAS PARA MIEMBROS DE LA ACAF!

REFERÈNCIES:

Articles

  1. Brady DM, Schneider MJ: Fibromyalgia syndrome: A new paradigm for differential diagnosis and treatment. J Manipulative Physiol Ther 24: 529-41, 2001.
  2. Declaración de Copenhagen.
    http://www.pendulum.org/
  3. Rivera, J. et al. Documento de consenso de la Sociedad Española de Reumatología sobre la Fibromialgia. I Simposio de dolor en Reumatología. Reumatología Clínica;2 Supl 1:855-66, 2006.
  4. Holdcraft L C, Assefi N, Buchwald D. Complementary and alternative medicine in fibromyalgia and related syndromes. Database of Abstracts of Reviews of Effects (DARE) web: http://www.crd.york.ac.uk/
  5. Bell, I.R. et al – Improved Clinical Status in Fibromyalgia. Patients Treated with Individualized Homeopathic Remedies versus Placebo. Journal of Alternative and Complementary Medicine, 2004.
  6. Saraswati, Swami Satyananda. Asana Pranayama Mudra Bandha. Yoga Publications Trust, Munger, Bihar, India: 2007.
  7. Saraswati, Swami Satyananda. Yoga Nidra. Yoga Publications Trust, Munger, Bihar, India: 2008.
  8. Silva ,Gerson D. da, Lorenzi-Filho, Geraldo, Lage, Lais V. Effects of Yoga and the Addition ofTui Nain Patients with Fibromyalgia.The Journal of Alternative and Complementary Medicine. December 1, 2007, 13(10): 1107-1114. doi:10.1089/acm.2007.0615.
  9. Silva ,Gerson D’Addio da, Lage, Lais V. Ioga e Fibromialgia. Rev Bras Reumatol, v. 46, n. 1, p. 37-39, jan/fev, 2006.
  10. Kalkigi R, Nakata H, Inui K, Hiroe N et al: Intracerebral pain processing in a Yoga master who claims not to feel pain during meditation. Eur J Pain 9: 581-9, 2005.
  11. Muktananda, Swami. Nawa Yoguini Tantra, Yoga for women. Yoga Publication Trust, Munger, Bihar, India: 2007.
  12. Morris CR, Christopher R, Bowen L, Morris AJ: Integrative therapy for fibromyalgia: possible strategies for an individualized treatment program. South Med J 98: 177-84, 2005.
  13. Pérez-Pareja, Javier et al. Fibromialgia y emociones negativas. Psicothema; Vol 16: 415-20, 2004.
  14.  Berber ,Joana de Souza Santos; Kupek ,Emil; Berber ,Saulo Caíres. Prevalência de Depressão e sua Relação com a Qualidade de Vida em Pacientes com Síndrome da Fibromialgia. Revista Brasileira de Reumatologia, v. 45, n. 2, p. 47-54, mar./abr., 2005

Llibres

  1. LIVING WELL WITH PAIN AND ILLNESS, Vidyamala Burch, Breathworks.
  2. MEDITATION- the buddhist way to tranquility and insight, Kamalashila. Winhorse Publications.
  3. MINDFUL MOVEMENT, Vidyamala Burch, Breathworks.